dijous, 29 de desembre del 2011

Sharisme

Què és el "sharisme"? Aquest concepte va ser creat per Isaac Mao, empresari, escriptor i blogger xinès, i el que es defensa amb aquest nou concepte és un paradigma social centrat en la creativitat i la col·laboració. (http://unescochair-elearning.uoc.edu/blog/2011/05/05/isaac-mao-i-el-sharisme-noves-estrategies-per-compartir-el-coneixement/)

En anglès, "to share" vol dir compartir, de manera que és prou clar el que es pretén amb aquest nou concepte: deixar de ser tan reticents a compartir informació, idees, iniciatives... i començar a col·laborar, a compartir, a formar quelcom major entre tots.

El sharisme defensa el programari lliure, el web 2.0, les xarxes socials, els blogs, i en definitiva tota eina que afavoreixi el fet de compartir i intercanviar informació.

Aquest paradigma no només promou aquesta idea de compartir, sinó que a més ens proporciona el tan valuós "feedback" del que tot sovint es parla en l'àmbit educatiu, que ens permet obtenir una resposta a allò que estem fent, una informació de retorn, cosa que ens ajudarà a millorar, a corregir, i a idear dia a dia el nostre procés d'ensenyament - aprenentatge.

Webs com ara la Viquipèdia, eines com Google docs o Blogger, o xarxes socials com Facebook o Twitter ens permeten dur a terme aquest procés de compartir la nostra informació i obtenir-ne de nova provinent d'altres persones, de manera que sense ser-ne del tot conscients estem realitzant un aprenentatge col·laboratiu, dut a terme entre iguals, i que és completament constructivista, ja que som nosaltres els que ens movem segons els nostres interessos i duem a terme el nostre propi procés d'aprenentatge. Un aprenentatge que, degut a aquests interessos i a aquest situar-se en la realitat quotidiana, esdevé significatiu i situat, sent així molt més ric i útil per a tot aquell que el duu a terme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada