diumenge, 3 de març del 2013

Ús de les TIC a l'escola de pràctiques

Bona tarda,
Com ja haureu comprovat, l'activitat al bloc ha baixat força des de fa una setmana, i això és degut al fet que des del 25 de Febrer, i fins al 12 d'Abril, els estudiants de 4t estarem en estada intensiva de pràctiques.

Com ja he comentat en alguna altra ocasió, jo estic fent la menció d'Educació Musical, i per tant, les meves pràctiques se situen a l'aula de música durant tot el dia. Això no evita, però, la presència de les TIC en aquesta classe!
Es tracta d'una aula equipada amb un canó de projecció, que es fa servir més sovint del que jo m'esperava. He pogut veure maneres pràctiques d'utilitzar-lo aplicant-lo a l'assignatura de música, ja sigui per a veure vídeos d'instruments i/o formacions musicals que s'estudiïn en el moment, per a realitzar alguna activitat de caire més lúdica, o per a que els alumnes facin les presentacions d'algun treball.

És precisament aquesta última opció a que avui vull tractar, i és que amb els alumnes de 6é de la meva escola, s'ha estat treballant el tema de l'òpera, i per grups van haver de fer un treball de cerca sobre alguna òpera prou coneguda, i després compartir-lo amb la resta de la classe.
Quina va estar la meva sorpresa quan, al veure les presentacions, vaig trobar-me que els alumnes ja no utilitzaven únicament el programa PowerPoint! Alguns grups van fer les seves presentacions amb Prezi! Per a mi va resultar quelcom força sorprenent ja que la gran majoria de nosaltres, si no tots, vam descobrir aquesta web l'any passat, i alguns encara ni tan sols hi estan familiaritzats.

Crec que conèixer diferents eines i recursos per a complir determinats objectius és quelcom que dóna vida i riquesa a l'aula, fent de la feina quelcom més agradable de dur a terme i de compartir.
Alhora, també crec que hem d'aconseguir enderrocar la vella idea de que les TIC només poden ser presents a l'aula d'informàtica o (últimament) a l'aula convencional. Les TIC són un recurs plenament vàlid i molt ric per a qualsevol assignatura, sempre que se'n tingui un bon coneixement i se sàpiguen aplicar correctament; i és responsabilitat de nosaltres, els futurs mestres, aconseguir fer-ne un ús transversal i adequat, sense seguir perpetuant la "por" que alguns mestres encara avui en dia tenen a utilitzar-les.

Fins aviat!

dijous, 21 de febrer del 2013

Un capítol de "Singulars" de molt recomanable visionat (no només per als mestres!)

El títol ja ens dóna una pista: "Millorar l'educació per millorar la societat".
En aquest capítol l'estudiós de l'educació finlandesa Xavier Melgarejo ens explica algunes de les claus per a l'èxit de Finlàndia en tants àmbits, però especialment en l'educació i formació dels seus infants...

Em quedo amb una frase que, a mi, em sembla clau: "Ser mestre és un honor".

Aquí el teniu:

dimecres, 20 de febrer del 2013

Història de la música amb animació

He vist aquest article al Google Reader, i donat que faig la menció d'Educació Musical, m'ha semblat un recurs molt amè i pràctic pel fet de ser visual, tot i que quedi molt condensat i poc detallat.
El link del vídeo és:
http://arrukero.com/potachov/blog/?p=1391

El gran problema de les apps o pàgines de tafaneries

Les aplicacions Gossip o la pàgina d'Informer fa molt poc que s'han obert, tot i així ja han portat grans problemes...
Aquí en teniu l'article:
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/02/16/catalunya/1361048368_713605.html

Un nou enfoc al problema de la privacitat a internet, un tema que avui ha creat força controvèrsia també a classe.

Fins a quin punt controlem la nostra privacitat? Fins a quin punt ens controlen amb estudis de mercat? Fins a quin punt estem exposats?
Preguntes inquietants, però sense resposta...

dimarts, 19 de febrer del 2013

Ens familiaritzem amb l'Scratch

Avui a classe estem fent petits tastets sobre com utilitzar aquest programa, que pot proporcionar-nos moltes eines i recursos per a l'escola.

M'ha semblat el millor moment per a recuperar l'entrada que vaig fer l'any passat, la podeu veure aquí: http://albamagisteri.blogspot.com.es/2011/11/programa-scratch.html

També hem tingut ocasió de veure algun vídeo de quins recursos se'n poden treure amb l'ús del micro de l'ordinador, fets per Frank Sabaté; aquí en teniu l'enllaç: http://www.screenr.com/S3k8.
Crec que cal remarcar que ha fet molts altres tutorials per aprendre a utilitzar i crear diferents jocs, vídeos, etc. amb l'Scratch que poden resultar-nos molt útils, aquí els podreu trobar:
 http://www.screenr.com/user/franksabate

Aquí teniu el resultat del primer que he sabut i pogut fer amb el programa: Aprén més sobre aquest projecte

I el segon recurs: un piano creat Per Helena Vall, Helena Prim, i jo mateixa:

Aprén més sobre aquest projecte

Fins aviat!

dissabte, 9 de febrer del 2013

Reprenem TIC!

Aquest últim any de carrera curso la segona optativa de TIC, de manera que reprendré l'activitat en aquest bloc per tal d'anar-hi reflectint les noves experiències i aprenentatges que d'aquesta se'n desprenguin, així com també nous descobriments i enriquiment personal que jo mateixa vagi assolint pel meu propi compte.

Al twitter utilitzarem el hashtag #dmed13, i també utilitzarem la web "about.me" per a presentar-nos i donar-nos a conèixer, el meu about.me és a:
http://about.me/albamayol/#

També començarem a utilitzar més assíduament el Google Reader, per a mantenir-nos informats i estar al corrent de tot allò que ens incumbeix, ens preocupa o ens interessa.

Començem!