divendres, 30 de desembre del 2011

Els mitjans de comunicació i l'educació.

M'agradaria acabar les intervencions relacionades amb l'assignatura d'Utilització didàctica de les TIC i d'Internet amb una reflexió extreta bàsicament de dos factors: el primer, la diferència entre "educar en l'ús dels mitjans de comunicació" i "utilitzar els mitjans de comunicació per educar".

Potser la primera vegada que llegim aquestes dues frases no ens semblen tant diferents l'una de l'altra, però si hi parem atenció, veurem el gran matis que suposa el fet d'educar per a fer un bon ús dels mitjans de comunicació, o bé el fet d'educar a través d'aquests mitjans de comunicació. Tot i que és cert que podem educar valent-nos dels mitjans de comunicació, i que fins a cert punt s'ha de fer per tal de dur a terme una educació més situada i ubicada en la realitat quotidiana; crec que és extremadament més important educar per a fer un correcte ús dels mitjans de comunicació, ja que quan no en fem un bon ús, aquests poden ser extremadament perillosos i nocius per al benestar psicològic i emocional de la persona. Si un nen es passa tot el temps lliure plantat davant del televisor o davant de l'ordinador, acabarà sense saber relacionar-se de manera sana i satisfactòria amb altres infants, a més de que molt probablement es veurà influenciat pel bombardeig continuat d'informació banal, de programes escombraria, de publicitat que convida al consumisme, i en definitiva, de tot allò que l'empenti a esdevenir cada cop més individualista i aïllat del seu entorn socio - cultural.

M'agradaria fer especial atenció al problema del consumisme derivat de les TIC. La televisió, les pàgines web, la ràdio, i fins i tot les pel·lícules DVD/Blu-ray ens omplen de publicitat, d'anuncis que ens fan sentir necessitat per allò que promocionen, creant dins nostre un buit que només pot omplir-se comprant contínuament nous productes millors que l'anterior, que per una raó o altra, et faran més feliç. O això és el que ens volen fer creure i sentir.

Crec que aquest és un problema cabdal en la societat actual, ja que és aquí on rauen la majoria de problemes que deriven en la manca de sostenibilitat, en el canvi climàtic, en la insatisfacció que sentim les persones al llarg de tota la vida, i en definitiva, en les grans problemàtiques actuals.
Cal doncs que els nens creixin coneixent una altre forma de vida, que sàpiguen com protegir-se d'aquest continu atac per part del món consumista, i que aprenguin a ser feliços amb allò que realment importa.

Per acabar d'il·lustrar aquestes opinions, us deixo un documental que el programa "60 minuts" va emetre el dia 27 de desembre sobre aquest tema, espero que us agradi.
http://blogs.tv3.cat/60minuts.php?itemid=43999

Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada